Cipru – plaje, soare si mare, dar si un patrimoniu cultural si natural al unei insule pline de mit si bogata in comori arheologice. Trecand linia care separa nordul si sudul, veti putea intelege mai bine nu numai istoria contemporana complexa si dureroasa a Ciprului, ci si realitatea celor doua comunitati care locuiesc aici, greaca si turca, atat de intrinsec diferite si totusi surprinzator de asemanatoare.
Aceste doua societati sunt de fapt impartite prin credinte religioase, dar impartasesc o istorie bogata in care familia, obiceiurile si traditiile culinare joaca inca un rol important. Un lucru este sigur: oriunde veti merge, veti gasi intotdeauna ospitalitate cipriota deosebita. Iata de ce sa mergeti in Cipru:
1. Bisericile bizantine din Troödos Cipru
Vazute din exterior, bisericile imprastiate peste Muntii Troödos par aproape nesemnificative, dar nu va lasati pacaliti, pentru ca in interior va asteapta minuni autentice. Din secolul al XI-lea pana in secolul al XVI-lea, artizani talentati au decorat in mod generos un numar mare de capele, cum ar fi Panagia Forviotissa, creand unele dintre cele mai vii si rafinate fresce din perioada tarzie si post-bizantina in aceste zone indepartate. Zece dintre aceste biserici au fost declarate Patrimoniu Mondial de catre UNESCO si nu este o coincidenta faptul ca Cipru a fost denumit „insula sfintilor”.
2. Peninsula Karpas Cipru
Cu creasta sa de dealuri, care se ridica din pajisti acoperite cu flori rare si orhidee, si un sir de plaje unde veti gasi testoase marine, Karpas este cea mai salbatica zona din Cipru, ocupata doar de cateva sate imprastiate.
Aceasta fasie subtire de pamant culmineaza in varful cel mai estic al insulei, unde manastirea Apostolos Andreas domina marea. O puteti explora urmand traseele de drumetii, relaxandu-va pe plaja aurie incadrata de dune sau pur si simplu bucurandu-va de o pauza de la ritmurile vietii moderne.
3. Parcul Arheologic Pafos
Unul dintre cele mai fascinante situri arheologice de pe insula este situat in statiunea turistica Pafos, la sud. La sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr. aici se afla un oras foarte mare si ramasitele pe care le vedem astazi par a fi doar o mica parte din ceea ce nu a fost inca adus la lumina.
Deosebit de valoroase sunt podelele de mozaic roman elaborate situate in centrul complexului original, care au fost descoperite in 1962 de catre un fermier care isi ara campul.
4 Un triumf cu meze
Bucurati-va de aceasta delicioasa varietate de minuni culinare mici concepute pentru a fi impartasite cu prietenii. Meze este o calatorie extraordinara prin aromele insulei, toate irezistibile, de la hummus la tzatziki si taramasalata, pentru a fi consumate cu paine, la legume de sezon imbibate in usturoi, ulei de masline si lamaie.
5. Portul vechi din Kyrenia Cipru
Incadrat de munti accidentati si dominat de un castel de piatra de culoare aurie, vechiul port Kyrenia pastreaza inca farmecul de altadata. Acolo unde, in trecut, navele comerciale concurau pentru acostare, astazi puteti vedea o flota de barci traditionale din lemn.
Pe malul apei, cladirile inalte din piatra gazduiesc acum restaurante si cafenele. In zilele senine, cand lumina soarelui se reflecta in oglinda marii, este cel mai pitoresc loc de pe insula.
6 Explorati Nicosia de Nord (Lefkosa)
Trecerea Liniei Verzi de la Nicosia (Lefkosia) la Nicosia de Nord (Lefkosa), partea turca a capitalei, este o experienta extraordinara. De la elegantul Ledra treceti la viata bazarului Arasta Sokak, cu toate magazinele si tarabele. Aici veti vedea cateva dintre cele mai bine conservate cladiri, inclusiv maiestuoasele moschei gotice Selimiye si Haydarpasa si vechiul caravanserai Büyük Han.